Skynda att älska

När Alex föddes hade hans pappa redan ett helt liv bakom sig, vuxna barn i tidigare äktenskap, jobbat med Lennart Hyland, umgåtts med Zarah Leander och slagits mot ryssen under finska vinterkriget. Alex pappa var inte som kompisarnas pappa. Alex far var gammal.

Alex har inte orkat besöka torpet i Värmland sedan hans pappa gick bort. När han till slut återvänder väcks starka minnen till liv, somliga gamla och bekanta, andra nya och helt oväntade även för honom själv. Utan direkt eftertanke börjar Alex samla på minnena, det blir en daglig rutin och snart har han hundratals minnesfragment i anteckningsboken. Här har de vävts samman till ett slående ömsint, vemodigt och kärleksfullt porträtt av en far. Och en stark berättelse om hur det är att växa upp med en åldrande förälder.

Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar upp honom i luften och busar med honom som hans kompisars pappor gör. Och som ung vuxen bär han en ständig oro för att pappan ska gå upp mitt i natten och råka trilla. Mer än en gång har det hänt att han fått lämna krogkön för att i ilfart åka hem och hjälpa pappa. Och istället för att komma hem på den årliga kräftskivan får han och fadern vänja sig vid att ses på ålderdomshemmet med insmugglade kräftor och whisky. Efter begravningen kämpar Alex med sina egna känslor och han blir en mästare på att stänga av dem, tills en dag då det inte går att hålla tillbaka längre.


2009-11-30 @ 09:46:13 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Min stroke

På morgonen den 10 december 1996 förändrades Jill Bolte Taylors liv totalt. Den 37-åriga hjärnforskaren drabbades av en kraftig stroke då ett blodkärl brast i vänstra halvan av hjärnan. Inom loppet av några timmar försvann förmågan att tala, läsa, skriva, gå och hennes minne var i det närmaste helt utraderat.

Tiden som följde blev en berg- och dalbana mellan två verkligheter: den euforiska känslan från höger hjärnhalva som styr känslor och kreativitet, och de logiska rationella tankarna från vänstra halvan som talade om för Jill att hon var sjuk och fick henne att söka hjälp i tid.

Det tog åtta år för Jill Bolte Taylor att tillfriskna helt och hållet. Tack vare en otrolig envishet, sin kunskap om hur den mänskliga hjärnan fungerar och inte minst med stor hjälp av sin fantastiska mamma lyckades hon få tillbaka det liv hon en gång hade. Idag anser Jill att stroken var det bästa som kunde hända henne. Genom att tvingas använda sin högra hjärnhalva insåg hon att vi människor kan tillgodogöra oss de känslor av frid och välbehag som den vänstra halvan gör sitt bästa för att trycka ner.

Min stroke tar läsaren med på en fascinerande resa in i den mänskliga hjärnan. Det är både en värdefull hjälp för alla som drabbats av någon form av hjärnskada och ett känslosamt vittnesmål om att djup inre frid är möjligt att uppnå för alla människor, vid alla tillfällen. Boken har i flera veckor legat på topp 10 på New York Times bästsäljarlista för faktaböcker.


2009-11-29 @ 09:58:17 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Lyckan säljs separat

Elinor Mackey har alltid gjort allting enligt regelboken, och i precis rätt ordning - utbildning, karriär, äktenskap - men en dag ställs livet på ända. Efter att ha försökt och kämpat i två år för att nå nästa steg i livet får Elinor reda på att hon inte kan få barn.

 Allt läkarna säger är att det antagligen beror på åldern. Så fyrtio år gammal drar hons ig undan med sitt krossade hjärta, och stänger ute tillvaron som svikit henne.

Ted, Elinors make, är en framgångsrik fotvårdsspecialist som också alltid gjort allting rätt. Men när han plötsligt möter fel kvinna vid fel tillfälle begår han ett stort och ödesdigert misstag.

 Kan Elinors och Teds äktenskap räddas? Svaret är lika oväntat och charmigt som man kan förvänta sig när Lolly Wintson följer upp sin succédebut Brustna hjärtans café.

Helt ok, lagom underhållningsvärde, lättläst.


2009-11-28 @ 10:29:47 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Tre i ett

I dag blir det tre tips, av samma författare: Ann Moore
Böckerna är en serie som handlar om Graclein O Malley

Första delan har namnet: Gracelin O Malley
Livet har inte varit lätt för Gracelin O'Malley. Hon är bara femton år då godsägaren Bram förälskar sig i henne och hon gifts bort för att familjen ska räddas från ekonomisk ruin. Hon gör sitt bästa för att anpassa sig och uppfylla en hustrus plikter. När hon i stället för den efterlängtade arvingen föder en dotter visar Bram sitt rätta jag och blir allt grymmare. Men Gracelin är inte längre den oskuldsfulla flicka hon en gång var. När hungrande och desperata människor kommer till hennes dörr, trotsar hon sin man och ger dem mat. När politiska rebeller söker en tillflykt gömmer hon dem. För bland dessa finns hennes bror och den man hon älskar i djupet av sitt hjärta...
En svepande historisk kärleksroman från 1800-talets Irland med en oförglömlig hjältinna.
Ann Moore är engelska, numera bosatt i USA, och på en lyrisk, tonsäker prosa skildrar hon med stor trovärdighet några gripande människoöden i ett land, härjat av fattigdom och hungersnöd.

Andra delen heter: Irland farväl
Gracelin O’Malley växte upp i ett fattigt hem på irländska landsbygden på 1800-talet. För att rädda familjen från svält och umbäranden giftes hon endast femton år gammal bort med en brutal engelsk godsägare. Hon födde honom en dotter och gjorde sitt bästa för att anpassa sig, men hennes hjärta fanns hos Morgan, bäste vän till brodern Sean. Gracelins man dödades under upproret mot engelsmännen, där både Morgan och Sean fanns bland rebellerna. Sen fick Grace en kort tid tillsammans med Morgan innan han tillfångatogs och avrättades. Sean tvingades fly till Amerika. Och Gracelin blev ensam kvar med en dotter och ett barn på väg…
Men Gracelin O’Malley ger inte upp. Hon är felaktigt efterlyst för mord och måste fly. I november 1848 lämnar hon sitt älskade Irland tillsammans med sin lilla dotter – men sin nyfödde son tvingas hon lämna i släktingars vård…
Det blir en påfrestande färd över Atlanten innan Grace når New York City. Hennes stora trygghet under färden har varit kapten Reinders, som också hjälper henne att finna brodern Sean. Hon får arbete på en barservering och upplever nu de irländska immigranternas hårda verklighet. Sean är mycket förändrad av det nya livet och dras mer och mer till en ny religiös rörelse, mormonerna. Gracelin finner en nära väninna i en förrymd slav, som själv tvingats göra ofattbara val.
Medan Grace kämpar för att anpassa sig till sitt nya hemland återförenas hon med en man som hon en gång missbedömde. Med hans hjälp finner hon mod att stå emot korruption och orättvisor som omger henne, men hennes mod hotar också just de människor hon svurit att beskydda.

Det är en mycket förändrad Gracelin O’Malley vi möter i Irland, farväl. Hon har överlevt ett brutalt äktenskap, sjukdomar och hungersnöd, förlusten av ett barn, familj och vänner, den hjärtslitande kärleken till Morgan och hans död, hon har tvingats överge deras gemensamma son. Hennes framtidsutsikter är dystra – men hon har en dotter på ena sidan Atlanten och en son på andra sidan och för deras skull måste hon fortsätta kämpa. Och en dag ska hon kanske få uppleva kärleken på nytt.. Den fristående fortsättningen på Gracelin O’Malley är en härligt svepande och oförglömlig berättelse om tragedi och triumf, en andlöst spännande historisk roman!

Dessa två första har jag läst men har den trejde kvar.

Sista delen är: När morgondagen gryr
Denna boken är den sista delen av Gracelin O'malleys Liv. Det har äntligen kommit fram till San francisco och Gracelin börja se livet ifrån den ljusa sidan igen, hon har fått tillbaka sin son som hon en gång trodde att hon hade förlorat. Staden är farlig plats för en ensam kvinna med sina två barn. Gracelin erbjuds ett jobb som hushållerska hos en framgångsrik läkare, som bär på mörka hemligheter om sitt förflutna. Det förflutna kommer en gång igen att bli Gracelin vardag, det finns en man i staden som kommer att förändra livet för henne själv och många i hennes omgivning.

I dag blev det ett långt inlägg, kompensation för att det inte blev något tips i går ; )


2009-11-27 @ 08:39:27 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Bara 33 kvar

Läste ut del 14 nu på rasten, och 15 väntar hemma i bokhyllan. Så det blir att börja på den i kväll efter jobb.

Som tur är så har 16 också kommit in, den har varit slut ett tag, så nu är det dags att beställa ; )

Eller om man så vill räkna, så har jag bara 8250 sidor kvar, har läst 3500 av 11750 ; )

Kram


2009-11-25 @ 12:03:55 Permalink Läsning Kommentarer (0) Trackbacks ()



Fångad av hakkorset

Fångad av hakkorset är en stark självbiografisk berättelse om en tysk pojkes uppväxt i Nazityskland. Bruno Manz berättar uppriktigt om hur han redan som barn blev övertygad nazist, hur han fortsatte att vara det under hela andra världskriget och hur han först efter krigsslutet blev medveten om nazismens fasansfulla brott mot mänskligheten.

Redan som elvaåring gick Bruno Manz med i Hitlerjugend, där nazistisk propaganda effektivt fostrade barnen in i Hitlerdyrkan, antisemitism och tron på den ariska rasens överlägsenhet. Trots att han stötte på kritiska röster behöll Manz sin övertygelse under hela kriget och tjänstgjorde hängivet i både Luftwaffe och Wehrmacht.

Men efter kriget ställdes Manz inför faktum och tvingades rannsaka sitt förflutna. Han kände så starkt att historien måste berättas att han skrev denna utlämnande självbiografi.

Fångad av hakkorset är en av de mest angelägna och välskrivna skildringarna om andra världskriget som någonsin skrivits av en tysk soldat.

Tänkte ta en annan typ av bok i dag, vanligen när jag tipsar om memoarer så är det ofta kvinnor som skrivit och om psykiska aspekter. I dag blir det något helt annat, men jag tror att den kan vara väldigt bra, och ämnet som det skrivs om är ständigt aktuellt.


2009-11-25 @ 09:42:12 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Stella och Sebastian

Stella och Sebastian har varit ett par i åratal. De är det perfekta paret, som gjorda för varandra. Tror de i alla fall. När det blir tal som husköp och förlovning börjar Sebastian komma med en massa skumma bortförklaringar. Och mitt i allt trampar Stella snett på skivbolaget där hon jobbar. På en fest "råkar" hon vara otrogen med en artist som hon har hand om... Hoppsan - både privat och professionellt.

Stella flyttar ut och återupptar livet som singel i storstan. Hon hänger med sina vänner på barerna runt Stureplan i Stockholm och fortsätter sin tacksamt okomplicerade romans. Trots snedsteget är hon och Sebastian dessutom fortfarande bästa vänner. Baksmällorna är många, men Stella njuter av la dolce vita.

Men så händer det oundvikliga: Sebastian träffar Anna och känner sig redo att inleda en seriös relation. Stella reagerar inte riktigt som Sebastian hade trott. Och för den delen reagerar Stella inte riktigt som hon själv hade trott heller...

Helt okej chicklitt, lagom att slappa med mellan lite tyngre litteratur


2009-11-24 @ 19:01:13 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Om det så skulle kosta mig livet

Margaretha Sturesson var en välutbildad fyrabarnsmamma med mycket ork och energi när hon och hennes familj gick med i Kristet Center Syd, en ny och visionär församling i Höör.

14 år senare låg hon med rött vak på en psykiatrisk klinik. När allt var som värst hade hon bara en önskan, att få lämna allt och dö. Det krävdes ett och ett halvt års vård och upprepade självmordsförsök för att hon skulle förstå att sekten förvrängt hela hennes verklighetsuppfattning.

Det är hennes egna skakande berättelse om vad som gick snett när Guds rike skulle byggas i Skåne. En berättelse inifrån om maktmissbruk för heliga syften, om livsfarlig lojalitet, om att vara förövare och offer i samma person - och om att till slut lyckas ta sig ur ett medberoende.


2009-11-23 @ 12:22:17 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Älskade krig + Förbannade fred

Älskade krig är en gripande roman om kärlek, överlevnad och försoning i krigets Irak, men också en skildring
av vad som utspelar sig bakom de vackra fasaderna i Stockholms kändisvärld. Boken bygger på verkliga händelser.

Sara, välkänd programledare på tv, får sparken när hennes skandalösa kärleksaffär med en minister avslöjas.
Vännerna och de forna kollegorna vänder henne ryggen och hennes värld rasar samman. Utblottad och
hämndlysten tvingas hon resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man som hon hatar.
Ett uppdrag som visar sig få större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana ...

Magnus, son till en framgångsrik företagsledare, har brutit kontakten med sin familj och befinner sig i den
irakiska öknen som soldat i amerikanska armén. Desillusionerad och utmattad efter månader av strider tvingas
han konfrontera det han fruktar mest - sitt förflutna.
Jasmin har tvingats ta ett livsfarligt jobb för att försörja sin familj i Bagdad. När hon avslöjas ställs hon inför ett
fruktansvärt val - att rädda sin familj eller förråda sina vänner.

Journalisten Sara Rydberg åker till Afrika för att rapportera om konflikten i Darfur. Reportagen ska visas i en tv-sänd gala, där pengar ska samlas in till en välgörenhetsorganisation. Med på resan följer den unga, populära bloggaren Lena Runhag, något som kommer att få oanade konsekvenser för Sara.Femtonåriga Ghalia och hennes släktingar försöker fly till flyktinglägren i Tchad efter att deras by har attackerats. Anders, en svensk SSG-soldat, har börjat tvivla på de franska specialstyrkor han tjänstgör tillsammans med.Den amerikanske legosoldaten Greg åtar sig motvilligt att medverka vid försöken att störta Tchads president.När kriget bryter ut korsas deras vägar och det blir ett möte som förändrar allt.
Förbannade fred, den fristående fortsättningen på Älskade krig, är en berättelse om verkligheten bakom tidningarnas notiser om den långvariga konflikten i Darfurprovinsen 1; en konflikt som världen verkar ha glömt.

Har inte läst någon av just dessa böcker men har läst Johanne Hildebrand innan, och då böckerna och Freja, Idun och Saga.


2009-11-20 @ 09:24:04 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Syskonkärlek

Amanda älskar sin bror Ludvig och med tiden upptäcker hon att han känner detsamma för henne. De dras till varandra allt mer och till slut kan de inte stå emot längre utan inleder ett förhållande. En bok om kärlek och lust, men också en fråga om vad som är rätt och fel. Vem bestämmer över andras lycka?

Detta är egentligen en ungdomsbok, men jag tycker alla hennes böcker verar spännande och intressanta att de även tilltalar mig.
Andra böcker som hon gett ut är:
Knappt lovlig
Räcker det om jag älskar dig
Som jag vill vara
Hur kär får man bli
Som om inenting
Bara inte du
Expert på att rodna

Se om ni hittar er favorit.

En sak till som jag gillar med att jag skapat en bokblogg, är att här kan jag skriva ner alla böcker med som jag själv vill läsa, o gå in här och spana när minnet sviker, vilket det gör ganska ofta ; )


2009-11-19 @ 09:33:58 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Bara 34 kvar

Så nu är sista boken hemma tagen, så nytt bokpaket med fortsättningen på väg hem.
Tar väl några dagar dock ; )


2009-11-18 @ 08:57:53 Permalink Läsning Kommentarer (0) Trackbacks ()



Adelé

Adèle är tolv år gammal när hennes lillasyster dör i en olycka. Sorgen blir för mycket för deras mor: Hon ger Adèle skulden för systerns död och överfaller henne med en kniv. När modern läggs in på mentalsjukhus har inte Adèle någonstans att ta vägen och hon förs till ett barnhem. Till en början trivs hon ganska bra, men när den manlige föreståndaren visar henne extra intresse blir de andra barnen avundsjuka. Snart står hon ensam, och allt för sent förstår hon att föreståndaren har planerat det. En natt kryper han ner i hennes säng ... Adèle flyr samma natt. Hon har aldrig träffat sin mormor och morfar, men har en adress som kanske leder till dem. Ensam, skräckslagen och uthungrad vandrar hon den långa vägen till kusten.

ADÈLE är en fängslande berättelse om en ung kvinnas liv i 1930-talets England. Efter en svår barndom möter Adèle kärleken, men gamla familjehemligheter avslöjas och hotar hennes nyfunna lycka.

Denna boken är mycket bra. Har läst de flesta av hennes böcker, där alla titlar har tjejnamn. Andra böcker är:
Charlie
Charity
Georgia
Hope
Mary
Matilda
Tara
Ellie
Camelia
Faith

Hon har även skrivit böcker med andra titlar men de är dessa som jag läst flest av ; )


2009-11-18 @ 08:57:05 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Utan en tanke

Utan en tanke är den första delen av fem i Lotta Thells självbiografiska romansvit om Eva.

Som tonåring fast på heroin tvångsintas Eva på ett Hasselakollektiv för rehabilitering. Behandlingen är nedbrytande och förnedrande och hjälper inte Eva ett dugg. Men hennes kärlek till hästar och hennes obändiga envishet gör henne till en överlevare även om livet levs på Plattan.

Lotta Thell är född 1967 och författare till en självbiografiskt präglad romansvit som fångat hundratusentals läsare: Utan en tanke, I skuggan av värmen, Bortom ljus och mörker, Kärleksbarn och För kärleks skull. I skuggan av värmen har filmatiserats.

Denna boken är mycket bra, har inte läst alla fem i serien, men ska göra det.

Se dock inte filmen, mycket smäre än boken.


2009-11-17 @ 08:17:31 Permalink Dagens boktips Kommentarer (1) Trackbacks ()



När barnen lagt sig

Michael Nyqvist är en av Sveriges mest omtyckta och framgångsrika skådespelare. I sitt uppmärksammade Sommarprogram i juli 2007 berättade han om sin bortadoption, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. Nu kommer boken som fördjupar berättelsen.

"En dag var vår blå Saab utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlaine av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en mera plastig amerikansk. Vi var de enda som hade en amerikanare på gatan. Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En dag när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i Fairlainen - inte på min längsta, men viktigaste resa - över alperna, söderut.

Sedan den resan var inget mera sig likt. På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre.

Det mesta som jag har sett efter det har varit som ur ögonvrån, det har passerat utan att jag riktigt tittat till.

En dag satte jag mig ner och började skriva.

Jag skrev för att försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress. En av alla adresser jag sedan sökt i fyrtio år.

Det är nog därför jag har skrivit boken."

Detta är dagens tips. Enjoy!


2009-11-16 @ 11:29:10 Permalink Dagens boktips Kommentarer (1) Trackbacks ()



Bara 35 kvar

Gjorde en Isfolkspaus, men har kommit i gång igen. Så mellan tvättarna så har jag läst. Slappt o skönt ; )


2009-11-13 @ 14:17:01 Permalink Läsning Kommentarer (0) Trackbacks ()



Sarahs nyckel

Juli 1942: Sarah, en 10-årig judisk fl icka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fi ckan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer Maj 2002: Inför 60-årsdagen av VeldHiv ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv. Sarahs nyckel är en roman som tar upp de tabun och den tystnad som omger denna smärtsamma episod i Frankrikes historia.


2009-11-13 @ 11:39:39 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Huset Hilton : ett drama om rikedom, makt och kärlek

Släkten är värst. Paris Hilton är långt ifrån den enda i familjen Hilton som har ställt till skandaler och skapat tidningsrubriker. Det är ett arv som förts vidare från generation till generation.

Författaren och journalisten Jerry Oppenheimer har grävt djupt i privata dokument och offentliga handlingar för att skapa en bild av en av världens mest omtalade familjer. I denna avslöjande, sensationsfyllda och roliga biografi porträtteras familjens väg från anonymitet och fattigdom till berömmelse och rikedom.

Här kan man läsa om Hiltons färgstarka, excentriska, utlevande och smått galna familjemedlemmar. Och om mannen bakom familjeförmögenheten - Conrad Hilton som med två tomma händer under depressionen byggde upp ett imperium. Kort och gott: en klassisk amerikansk saga.

Huset Hilton : ett drama om rikedom, makt och kärlek

Har själv denna i pocket, men inte hunnit läsa den än. i bland kan det vara skönt med en bok som känns lättläst och "avkopplande"


2009-11-12 @ 07:53:53 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Flera tips

Finns ytterligare tips i bloggen nu.
Lite mera tjejfilmer.


2009-11-11 @ 11:19:14 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()



Älskade syster

Julen 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför? Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.

Älskade syster

Verkar vara en spännande bok, och Jocye Carol Oates tippas ofta att vinna nobelproset, men har inte gjort det än. Kan vara kul att ha läst henne innan detta, och om hon skulle vinna är det någon som man känner till.


2009-11-11 @ 07:46:23 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Nytt i filmbloggen

Spana in 9 filmtips i filmbloggen ; )


2009-11-10 @ 21:29:11 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()



Godis

I dag blir det inte roman och inte deckare, utan en receptbok:

Det godaste godiset gör man hemma själv, året runt och inte bara till jul. Elisabeth Johansson lagar godis som passar för både stora och små.

Här finns något för alla: fruktigt, salt, syrligt, sött, knäckigt och så klart chokladigt. Recept finns bland annat på klubbor, kolor, geléhallon, polkagrisar, tryfflar och marshmallows.

Finns på Bokus för endast 84 kr, kan ju vara något att förgylla höstkvällarna med att göra goids, och framförallt: äta godis ; )

Godis


2009-11-10 @ 07:34:45 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Borta bäst

Ingen lägger märke till bilen som står parkerad i den lilla dungen utanför Ikea. Ingen reagerar på kvinnan som kommer ut mellan träden och promenerar mot ingången. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende. Hon dricker gratiskaffe innan varuhuset öppnar och äter upp folks kvarlämnade mat.

Kvinnan heter Sylvia. Vem är hon? Vad har hon varit med om? För bara några månader sedan levde hon ett annat, etablerat liv. Efter ett misstag har hon förlorat allt. Nu handlar det om att överleva. Medan Sylvia kämpar för att upprätthålla den perfekta fasaden kommer hon i kontakt med en helt ny värld som förändrar hennes världsbild. Till slut går det inte att fly längre. Hon måste tillbaka till sitt gamla liv, göra upp med den hon en gång var och dem hon en gång lämnat.

Med humor och stort allvar ställer Sara Kadefors frågor om valen man gör i livet. Vem bestämmer egentligen hur man ska leva? Och är det ena mer rätt än det andra?

Sara Kadefors har tidigare utkommit med romanen Fågelbovägen 32 som fick ett fantastiskt mottagande både hos press och läsare. Innan dess skrev hon ungdomsromanen Sandor slash Ida som belönades med Augustpriset 2001Sara Kadefors skriver även dramatik för tv, film och teater.


2009-11-09 @ 07:50:23 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Pesetas

Här debuterar en ung thrillerförfattare med en bok som huvudsakligen utspelar sig i ett samtida Madrid. Huvudpersonerna är fem människor i trettioårsåldern som alla söker sin plats i tillvaron.

Caterina, avhoppad läkarstudent, är trött på sitt arbete som sjuksköterska, Sofia är alkoholiserad och bortstött av sin förmögne far, Carl är en svensk avhoppad arkitekt som har drivit en bar i konkurs och Emilio och Paco försörjer sig genom att sälja kokain, som Paco stjäl ur brev i postsorteringen där han jobbar. När kokainet slutar komma, bestämmer sig de tre unga männen för att råna en bank. Det som har varit måste ersättas av något nytt och det blir inte bara ett bankrån.

Pesetas är en berättelse om hur livet kan gestalta sig för yngre människor i ett nytt framväxande Europa, har ett högt tempo, är spännande och underhållande och har en nära filmisk form.

Mons Kallentoft är född 1968 och har under de senaste åren delat sin tid mellan Stockholm och Madrid. Pesetas skrevs på plats i Madrid och flertalet av karaktärerna är inspirerade av personer som rör sig i stadsdelen Chueca, de centrala kvarteren strax bakom Gran Via. För närvarande bor han i Stockholm och arbetar i reklambranschen.

Detta är ingen författare jag själv läst, men skulle gärna testa en av hans böcker. Valde denna då detta är hans debutroman, förutom Pesetas finns böckerna Höstoffer och Midvinterblod.

Alla tre böckerna finns i pocketformat och säljs på Adlibris.


2009-11-07 @ 10:40:34 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Vad tyckte jag: Exhäxorna

Läste ut boken i går kväll.

Helt okej, typisk chichlitt.
De första 100 sidorna var ingen höjdare men boken växte och slutet var faktiskt bra och förvånande.

Säg till om ni vill låna, boken står i hyllan och väntar på en ny läsare.


2009-11-07 @ 10:36:44 Permalink Läsning Kommentarer (0) Trackbacks ()



När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var

Hur gick det egentligen till när sångerskan Jessica Andersson hamnade i tv-serien Fame Factory? Hur kändes det när hon som nybliven mamma bildade duon Fame tillsammans med Magnus Bäcklund och helt otippat gick och vann Melodifestivalen? Men framför allt, med tanke på den alltmer framgångsrika artistkarriären: Varför har Jessica Andersson aldrig riktigt glada ögon?

Blicken röjer svarta minnen från en otrygg barndom i miljonprogrammens Sverige. Jessica och hennes syskon växte upp med sin missbrukande mamma och de mer eller mindre våldsamma män som mamman levde med. Syskonskaran splittrades när de placerades i olika fosterhem. Som liten besökte Jessica flera gånger sin mamma i fängelset och som vuxen har hon tvingats inse att hennes bröder vacklat på kanten till samma destruktiva liv. En enda sak har Jessica Andersson alltid varit säker på. Att hon kan och vill sjunga. Att hon ska sjunga. Jessica skulle minsann visa dem som sa att hon "skulle sluta som sin mamma". Så blev det också. Det är just via musiken som Jessica har skapat sig ett bra liv.

Lena Katarina Swanberg har skrivit en stark berättelse där sorg och glädje går om varandra i Jessica Anderssons liv. En riktig Askungesaga om växande självkänsla och den svåra vägen mot balans.

För varje sålt exemplar av Jessicas bok När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var skänker förlaget och Jessica 20 kronor till Rädda barnen, en organisation som arbetar med att skydda barnens rättigheter. Hjälp Jessica att hjälpa utsatta barn genom att köpa hennes bok!

Lite samma genre som gårdagens boktips, men jag tror denna kan vara bra, Lena Katarina Swanberg har hjälpt andra kända att skriva sin memoarer bla Annika Östberg.

Sen är det en god sak att köpa boken.

Kram o trevlig fredag o helg!


2009-11-06 @ 09:01:31 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Vinna hela världen

Jenny Berggren skulle just ta studenten när Ace of Base slog igenom. Snart flög hon kors och tvärs över världen för att bli fotograferad, svara på journalisters frågor, sjunga, bli fotograferad igen ... Nu berättar hon för första gången själv om framgångens pris - och om sin tro.

Då jag gillade Ace of Base när jag var yngre och man läst mycket om henne i skvallertidningar, känns det intressant att läsa hennes egen version. Så tomten får gärna komma med ; )
Hans säck börjar nog bli ganska tung nu.

Vinna hela världen


2009-11-05 @ 11:15:30 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Två böcker samtidigt

För att få lite mera substans i min läsning, håller jag nu även på med Flyga drake av Khaled Hosseini.
Har inte kommit så lång än, men den verkar helt okej.
Detta är en sån bok som alla pratar om så det känns som att man borde läsa den, så man kan stryka den från sin lista ; )


2009-11-04 @ 11:28:57 Permalink Läsning Kommentarer (2) Trackbacks ()



Livets aviga och räta

Fredagskvällarna i de flotta kvarteren på Manhattan är till för att sticka och skvallra. I garnaffären Walker & Dotter träffas Anita som mist sin man, Peri som lämnat juridikstudierna för att designa väskor, förlagsredaktören K.C. som letar nytt jobb, Lucy som pliktskyldigt stickar en herrtröja utan att veta vem hon ska ge den till - Och så Georgia, ensamstående mamma till tonårsdottern Dakota och den drivande kvinnan bakom garnaffären.

När vardagen trasslar till sig och livet tar en oväntad vändning upptäcker Georgia betydelsen av att ha vänner som stöttar och ställer upp när det behövs. Och det är inte bara hennes liv som kommer att påverkas av fredagskvällarna på Walker & Dotter...

Livets aviga och räta är en varm roman om kvinnors vänskap. Julia Roberts har köpt filmrättigheterna och kommer även att spela en av huvudrollerna i filmen som beräknas ha premiär 2010.

Boken är mycket bra, påminner om En liten hattaffär.. men är bättre och har mera substans i sitt innehåll.

Kommer definitivt att se filmen när den kommer.


2009-11-04 @ 11:13:12 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Den förlorade symbolen

Robert Langdons tredje äventyr, uppföljaren till Änglar och demoner och Da Vinci-koden, är en händelse i bokvärlden som kanske saknar motstycke.

Sällan har en läsupplevelse varit mer efterlängtad. Sedan Da Vinci-koden utkom 2003 (2004 i Sverige) har över 80 miljoner exemplar av Browns böcker sålts världen över. Nu fortsätter läsäventyret med Den förlorade symbolen.

Har inte läst någon av dom andra, men det känns som 80 miljoner människor inte kan ha fel.
Ska knske ge sig på de här också en dag.

Kram


2009-11-03 @ 13:49:48 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()



Yaya flickornas gudomliga hemlighet

När Siddalee Walker intervjuas i en tidning råkar hon beskriva sin mor Vivi som en steppande barnmisshandlare. Ursinnig bryter Vivi all kontakt med sin dotter. Då ingriper Ya-Ya-flickorna. De övertalar Vivi att skicka klippboken Gudomliga hemligheter för att Sidda ska se vem Vivi egentligen är.

 Rebecca Wells succéroman har i det närmaste blivit kultbok och i tvåår legat på de amerikanska bestsellerlistorna. Det är en gripande och humoristisk berättelse om ett komplicerat mor-dotter förhållande och om den livslånga vänskapen mellan fyra kvinnor.

Detta blir dagens tips, är längsen jag läste den men jag gillade den väldigt mycket då, finns även filmad med Sandra Bullock i rollen som Siddalee Walker.

Hoppas helgen varit bra.


2009-11-02 @ 10:38:19 Permalink Dagens boktips Kommentarer (0) Trackbacks ()